BDG architecten
De Hanzehuizen
Iedere woning heeft
een kwaliteit die
past bij de plek waar hij staat
Wilco vertelt over de uitgangspunten en zijn inspiratiebron. “Bij het ontwerp van de Hanzehuizen was een aantal zaken van belang. Zo moesten de woningen passen bij de bestaande bebouwing van de Thorbeckegracht en toch helemaal van nu zijn. Daarbij was het belangrijk dat appartementen-gebouw de Kraan en de Hanzehuizen bij elkaar zouden passen qua schaalgrootte, architectuur en uitstraling.”
Wie straks rondloopt op het Kraanbolwerk ziet dat de missie van BDG voltooid is. De Hanzehuizen zijn statig, stoer en modern. Iedere woning heeft een kwaliteit die past bij de plek waar zij staat. Een optionele erker om mooi uit te kijken, een dakterras voor een extra plekje in de zon of een begane grond met een split level. Wilco: “Door die eigen kwaliteiten en de Delftse stoepen, waar bewoners een bankje of bloempotten kunnen plaatsen, is het straatbeeld gevarieerd en levendig. Net zoals op de Thorbeckegracht. Ook de diversiteit in dakvormen en het horizontale ritme van de ramen verwijzen naar de historische bebouwing. De kapvorm, het materiaalgebruik en de schaalgrootte sluiten mooi aan bij de Kraan, waardoor een prettige, stedelijke woonomgeving ontstaat.”
Bijzonder architectonisch detail
“Diverse woningen aan de Thorbeckegracht zijn ‘op de vlucht’ gebouwd. Dat betekent dat de gevel iets voorover helt. Een bouwwijze die vooral in de zeventiende en de vroege achttiende eeuw werd toegepast. Bij een ‘op de vlucht’ gebouwde woning steekt de eerste verdieping iets over ten opzichte van de begane grond. Dit werd waarschijnlijk gedaan om inwatering te voorkomen, om het hijsen van goederen te vergemakkelijken en ook zeker uit esthetisch oogpunt. De vooroverstaande gevel maakt de woning optisch indrukwekkender. De eerste ver-dieping van de Hanzehuizen steekt niet over, maar door te spelen met de diepte van de raampartijen wordt wel een soortgelijk effect bereikt. Kortom, een hedendaagse vertaling van architectonische elementen uit het verleden.”
“De woningen geven u, zodra u binnenkomt, een rijk en luxe gevoel. Dit komt bijvoorbeeld door de 3 meter hoge plafonds op de begane grond. Ook kunt u de ruimte benutten door de keuken / woon-kamer over twee verdiepingen laten lopen.”
De Kraan
De verbindende factor
op een schitterende locatie
“De Kraan vormt de overgang tussen de panden aan de Thorbeckegracht en de imposante Stelling. Aan ons de uitdaging om hier op een hedendaagse manier vorm aan
te geven.” Aan het woord is Wilco Scheffer. “Bij een nieuwe ontwikkeling zoeken wij naar een optimale aansluiting bij de bestaande bebouwing. Op die manier bereik je dat het nieuwe woongebied zich als vanzelfsprekend invoegt. Alsof het al jaren zo is.”
“Vroeger was dit een oude fabriekslocatie met grote gebouwen, woningen en middelgrote bedrijfsgebouwen. De Stelling refereert duidelijk aan het grote gebouw dat vroeger op die locatie stond en de Hanzehuizen zijn geïnspireerd op de grachtenpanden aan de Thorbeckegracht. Bij het ontwerp van de Kraan hebben we bewust het spanningsveld opgezocht tussen het gebouw als één geheel en de losse pandjesstructuur. De stoere, industriële uitstraling wordt in balans gebracht door het open en transparante karakter van het appartementengebouw.
De grote raampartijen en de glazen balkon-afscheiding zijn niet alleen mooi om te zien, ze dragen ook bij aan een optimaal uitzicht
op het water.”
“De grootste kwaliteiten van de Kraan zijn de kleinschaligheid, de grote buitenruimtes en de schitterende locatie. Het woningaanbod is gevarieerd. De basis is gelegd, nu is het aan de kopers om hier hun thuis van te maken.”
Bijzonder architectonisch detail
De Kraan heeft voor een appartementen-gebouw een bijzondere dakvorm. De drie losse kappen refereren in een hoog abstractie-niveau aan de vorm van de kraan die vroeger werd beschermd door het bastion waarop nu dit gebouw wordt gebouwd.